Karstalus receptes

Ziema ir klāt un prasīties prasās pēc kaut kā karsta. Līdz šim biju pazīstam ar karstvīnu un karstbalzāmu. Taču būdams nelabojams alus dzērājs, sev un līdzīgi domājošiem par prieku šogad kā nekad agrāk modē nācis karstalus!

Ziema ir klāt un prasīties prasās pēc kaut kā karsta. Līdz šim biju pazīstam ar karstvīnu un karstbalzāmu. Taču būdams nelabojams alus dzērājs, sev un līdzīgi domājošiem par prieku šogad kā nekad agrāk modē nācis karstalus!

No alus ražotājiem karstalu aktīvi lobē divi ražotāji – Aldaris un Valmiermuižas alus. Katram, protams ir savs, neatkārtojams produkts, kas kā uzliets der šim mērķim :) Pēc idejas derēs jebkurš alus (laikam).

Man zināmi trīs veidi alus no kā varētu izgatavot karstalu:
1. ar parasto gaišo alu (Aldara ziemassvētku alu vai Valmiermuižas nefiltrēto).
2. ar tumšo (Valmiermuižas vai kādu citu)
3. ar porteri (Aldara porters).

Valmiermuižas alus receptes:
1 litru dzīvā, nefiltrētā Valmiermuižas gaišā alus pievienojam 4 ēdamkarotes meža ziedu medus (72g). Pēc garšas pievienojam šķipsniņu kanēļa vai maltu aso, sarkano piparu (0,35g), un, vienmērīgi maisot, uzsildām dzērienu līdz pirmajiem garaiņiem (40 Celsija grādiem).

Aldara karstalus receptes:

Ziemas alus groks:
Aldara ziemas alus 1L. Ābolu sula - 1L. Ābolu sīrups - 0.5L. 1 kanēļa standziņas, 3 krustnagliņas, apelsīnu un ābolu šķēlītes.

Alus punšs:
3 olu baltumi, 6 ēdamkarotes pūdercukura, 3 olu dzeltenumi, 1 citrons, Aldara ziemas alus 1L. Olu baltumus ar pūdercukuru saputo stingrās putās,uzmanīgi izmaisaolu dzeltenumu. Norīvēcitrona miziņu un kopā ar alu uzkarsē līdzvārīšanās temperatūrai. Tad noņem no ugunsun iemaisa olu masā. Iepilda glāzēs, pārkaisaarkanēli un pasniedz karstu.

Alus-citrona groks:
Aldara ziemas alus – 1L. 1 citrona miziņa, 2 ēdamkarotes medus vai cukura.

Recepte no labsalus.lv

Porteris 1L, viens citrons, dažas karotes medus. 4 ēdamkarotes cukura un garšvielas pēc patikas. Jāņem vērā, ka ja liek daudz citrona, karstalus kļūst rūgts. Sildot un liekot klāt cukuru alus sāks putoties.

Manas receptes!

Tāds rūgtāks:
0.5L Aldara ziemas alus. Sildām un pievienojam 100ml ābolu sulu. Pievienojam klāt ~5 krustnagliņas, 1 kanēļa standziņu un 5 ~0.3mm biezas ingvera saknes ripas un vienu ēdamkaroti medus. Vārām uz mērenas uguns. Pasniegt karstu. Tikko atdziest – kļūst nebaudāms.

Dāmu karstalus:
Pēc šīs receptes karstalum pazūd alum raksturīgs rūgtums un apiņu piegarša. Tā vietā parādās saldeni - skābenas garšas nokrāsas.
0.5L Aldara ziemas alus, 0.4L ābolu sulas, 5 krustnagliņas, 1 kanēļa standziņas, 5 ~0.3mm biezas ingvera saknes ripiņas. Pievienojam divas ēdamkarotes brūnā (tieši brūnā!) cukura un maisām, kamēr uzsilst uz lēnas uguns līdz vārīšanās (bet neuzvārās). Atstājam ievilkties. Pasniegt remdenu.

Daži novērojumi:

Cietās garšvielas, kā piemēram, krustnagliņas, kanēļa standziņas var likt arī lielākos apjomos, jo pa to īso brīdi kamēr alus uzsilst tie nepaspēs pienācīgi ievilkties. Ja vēlaties iegūt pilnu garšas buķeti, tad vēlams uzkarsēto (nevis uzvārīto) alu atstāt lai ievelktas un pirms pasniegšanas (ja vajag) uzsilda vēlreiz. Pie sādas gatavošanas ar krustnagliņām - uzmanīgi :)

 

Dalies:
Novērtē: 4 (6)

komentāri

iinuu

Es PAR Dāmu karstalu. \"Pazūd alum raksturīgs rūgtums un apiņu piegarša\"- tieši tas, kas man vajadzīgs. :)

Ēriks

Es tā iedomājos, ka varētu piešaut klāt ķiršu kompotu. Būs jāieprovē :) Bet šoreiz ar nefiltrēto.

Ēriks

Un vēl, tomēr jāpamēģina ar Alusdarītavas Brālis Senču alu. Liekas varētu būt labs tandēms ar alū jūtamiem tanīniem (koka, bet ne ozola).

iinuu

Es PAR Dāmu karstalu. \"Pazūd alum raksturīgs rūgtums un apiņu piegarša\"- tieši tas, kas man vajadzīgs. :)

Ēriks

Es tā iedomājos, ka varētu piešaut klāt ķiršu kompotu. Būs jāieprovē :) Bet šoreiz ar nefiltrēto.

Ēriks

Un vēl, tomēr jāpamēģina ar Alusdarītavas Brālis Senču alu. Liekas varētu būt labs tandēms ar alū jūtamiem tanīniem (koka, bet ne ozola).

guntisa

forsi idzert alinu

guntis osis argentina

japamegina visas receptes pasaule



Ko lasa citi?