Jaunā bistro FKUSNO atvēršana
Atsaucoties uz ielūgumu, šovakar devos uz jauno bistro Rīgas centrā. Stundu vērojot atklāšanas pasākumu, kas nebeidza vien sākties, un vēlāk klausoties stāstījumā par bistro ideju un papētot sanākušo publiku, nevarēju un nevarēju uztaustīt šīs vietas konceptu. Ko īsti tās veidotāji gribējuši „pateikt” un galvenais, kas ir viņu mērķauditorija?
Šonedēļ saņēmu uzaicinājumu ierasties uz jaunā bistro FKUSNO atklāšanas pasākumu. Ieraugot atrašanās vietas adresi, nopriecājos, ka būs jauna vieta potenciālajām pusdienām tepat centrā. Tāpēc šovakar devos izlūkos.
Īsi pirms plkst. 18:00, kad ielūgumā bija minēts pasākuma sākums, ierados FKUSNO, kur mani pie durvīm sagaidīja … Normunds Rutulis, kurš bija uzaicināts par pasākuma vadītāju un tur nemierīgi mīņājās, kad nu būs jāsāk sakāmais. Taču sakāmais, kā vēlāk izrādījās, bija jāgaida ilgāk nekā stundu.
Kad biju apsēdusies pie galdiņa, kuru noskatīju, lai daudz maz varētu pārredzēt telpu, pienāca viesmīlis, kurš sākumā apjautājās, vai ko vēlos iemalkot. Vēlāk, atnesdams svaigi spiestas sulas glāzi, painteresējās, vai man tomēr ir ielūgums uz šo pasākumu. Laipni uzrādīju ielūgumu elektroniskajā formātā un viss tā kā tika noskaidrots. Pēc kāda laika pienāca vēl kāda meitene, acīmredzot no personāla, vēlreiz apjautājās par ielūgumu un tad paskaidroja, ka droši var cienāties ar uzkodām, kas izkārtotas uz akmens paplātēm un noliktas tur tālāk uz bāra letes.
Tad pamazām saradās vēl citi uzaicinātie – raiba publika. Ar meiteni no LETAs, kas piebiedrojās man pie galdiņa, mazliet apspriedām jaunās vietas iekārtojumu. Bistro ir divi stāvi, kas ieskauti caur cauri stiklotās sienās (ekshibicionistu sapnis), pirmajā stāvā centrā DJ galdiņš, kur tiek atskaņota enerģiska, varētu pat teikt, kluba mūzika. Pretī ieejas durvīm bāra lete, kas atdala virtuves daļu no zāles daļas.
Mēbeles diezgan askētiskas, kaut kas no skandināvu vienkāršības – gaišais koks, melni balti rūtota grīda, tās pašas rūtis, bet sarkanbaltas, krēslu-dīvānu audumā, arī pelēks audums atsevišķajiem krēsliem, melnas vienkāršas spuldzes un lampas gar malām. Interjera elementi, kas piešķir odziņu, ir pieneņpūkām līdzīgas dizaina lampas pie griestiem, kas saspēlē ar stikla un metāla konstrukcijām izskatās gana labi un spilgti krāsotie koka bāra krēsli, kas kontrastē ar telpas krāsu rimtumu.
Iedomājos, diez kā būs karstā vasaras dienā, kad apmeklētājiem aiz stikliem vajadzēs sēdēt kā zem lupas? Pie bistro griestiem gan ir palieli kondicionieri, par kuriem pasākuma vadītājs norādīja, ka domāti klientiem, kas labprāt pie maltītes uzvelk kādu cigaretes dūmu.
Visi galdiņi bija bagātīgi noklāti (tiešā nozīmē) ar jaunajām ēdienkartēm, kur varēja iepazīties ar dzērienu un ēdienu klāstu un ievērtēt cenas, kas gana demokrātiskas (aukstās uzkodas ap 2,50EUR, dienas zupa 3EUR, karstās uzkodas 3,50-6EUR). Visdārgākais te ir burgeri, līdz pat 9,60EUR. Ar pamatēdieniem neviens te nav aizrāvies.
Kad Normunds bija pabeidzis savus ievadvārdus, gan latviski, gan samocīti krieviski, jo pēdējie ieradušies viesi demonstrēja, ka īsti nesaprot uzdotos jautājumus vai aicinājumus, tad īsu uzrunu teica šefpavārs Jevgēņijs, kurš turpmāk rūpēsies par apmeklētāju vēderprieku.
Stundu vērojot atklāšanas pasākumu, kas nebeidza vien sākties, un vēlāk klausoties stāstījumā par bistro ideju un papētot sanākušo publiku, nevarēju un nevarēju uztaustīt šīs vietas konceptu. Ko īsti tās veidotāji gribējuši „pateikt” un galvenais, kas ir viņu mērķauditorija? Ja bagātie Maskavas tūristi no blakus esošās viesnīcas, tad viennozīmīgi cenas par mazu un dzērienu klāsts un kvalitāte „neizvelk”. Ja letiņi, tad prokrieviskās notis un tiekšanās pēc kosmopolītiskā stila vienkārši nebūs pieņemama viņu dvēselei. Ja centrā strādājošie biroja darbinieki, tad te paēst nav nedz īpaši veselīgi, nedz veģetāri, nedz sātīgi un kreptīgi, nedz arī laika nav vienkārši sēdēt un sevi atrādīt. Vieta gardēžiem? Noteikti nē, jo ēdienu piedāvājumā nav vērojama unikalitāte. Zināmas aizdomas arī par plānotajiem vīna vakariem, vai tiešām tur varēs baudīt „pērles”?
Bistro FKUSNO ir iecerējis apvienot gandrīz visu iespējamo – bistro, klubs ar DJ, vīna degustācijas vakari, smēķētāju zāle, fastfood – rezultātā radot iespaidu par vietu bez noteikta koncepta, bet ar lielu komerciālisma devu visā. Turklāt man neatstāj un neatstāj sajūta, ar kuru nevaru nepadalīties, ka šis bistro ir Reaton radīts apendiks blakus esošajam Gastronome. Sak’, ja neiet kāda produkta tirdzniecība, tad to var veikli pārvērst uzkodās un iesmērēt lētticīgajam patērētājam.
Jāiet! :D