Salute!
Itālijā uz galda blakus maizei un sālim neiztrūkstoši arī vīns. Bet, ja sanāk ciemiņi, tad skanīgais Salute! skan pāri visam. Dzīves svinēšana. Piektdienas vakarā tāda maza dzīves svinēšana bija arī tepat Rīgā Larisas organizētajos neatkarīgajos vīna kursos. Šoreiz par Pjemontu un tās vīniem.
Itālijā uz galda blakus maizei un sālim neiztrūkstoši arī vīns. Bet, ja sanāk ciemiņi, tad skanīgais Salute! skan pāri visam. Dzīves svinēšana. Piektdienas vakarā tāda maza dzīves svinēšana bija arī tepat Rīgā Larisas organizētajos neatkarīgajos vīna kursos. Šoreiz par Pjemontu un tās vīniem.
Photo by www.flickr.com/photos/kurtolo/
Piemonte (it.) atrodas Itālijas ZR daļā, robežojas ar Franciju un Šveici. Apgabala galvenā pilsēta - tuvu un tālu pazīstamā Turīna (it. Torino), kas atrodas lielākās apgabala upes Po augštecē. Apgabals slavens ar vairākiem zīmoliem – Lavazza (kafija), Caffarel (šokolāde), FIAT (auto) u.c.
Klimatu nosaka izvietojums – Pjemonta ir Alpu kalnu ieskauta, bez pieejas pie jūras. Vasaras karstas sutīgas, ziemas diezgan bargas. Rudeņus raksturo pastāvīgie miglas vāli un sīks lietutiņš. Tas viss, protams, atspoguļojas vīnogās, kas galvenokārt aug kalnu lēzenākajās piekājēs, un pēc tam arī pašā vīnā. Vīna dārzi platības ziņā maziņi, sadrumstaloti. Tāpēc nereti Pjemontu dēvē par mazo Burgundiju.
Atšķirībā no Toskānas vīnu klāsta šeit sadalījums citāds: 65% sarkano vīnu, 18% - dzirkstošo/spumanti, 17% balto vīnu. Kā nu ne, jo Pjemontu uzskata par aperitīvu, vermuta (pazīstamākie zīmoli – Martini, Cinzano) dzimteni.
Apskatot Pjemontas apgabala karti, redzam, ka visi vīndaru reģioni koncentrējušies DA daļā. Vakara baudāmie DOC un DOCG līmeņa vīni no populārākajām reģiona vīnogām – Cortese, Dolcetto, Barbera, Nebbiolo, Moscato. Turklāt IGT kategorijas Pjemontas vīniem nemaz neesot. Visi 6 degustējamie vīni izteikti ēdienu vīni, izņemot pēdējo desertvīnu, kuru var baudīt atsevišķi.
Sākam ar baltvīnu Gavi IL Vignale Cappelletti 2009 DOCG no Cortese vīnogām. Gaiši dzeltena, bāla, salmu krāsa. Piesātināts citrusaugļu, riekstu un ziedu aromāts. Pasniedz aukstu, atdzesētu (8-10 C) un jaunu. Lielisks ar jūras veltēm (pie., garnelēm), pikantiem sieriem (piem., fetas), baziliku. Mēs to baudījām ar garneļu, avokado, tomātiņu un lapu salātiem bazilika mērcē. Mmm, garšīgi!
Sekoja sausais sarkanais Dolcetto d’Ovada Terredavino DOC 2008 no Dolcetto vīnogām, kas ir izturīgas pret dažādām laika apstākļu svārstībā. Krāsa dziļa, asociatīvi atgādina upeņu sulu. Garša augļaina, samtaina, smarža neizteikta. Nedārgs, viegls vīns un ļoti labs pie ēdiena ikdienā. Iederēsies pie picas ar gaļu un sieru, pastas, risoto ar bagātīgu mērci. Pasniegšanas temperatūra – 16-18C.
Coppo Canelli L’Avvocata Barbera d’Asti DOCG 2008 – tumši sarkans pēc krāsas, garšvielots pēc garšas. Klāt tanīni, kas rada zināmu skarbumu un raksturu. Barbera vīnoga ļoti populāra reģionā, 50% sarkanvīna tieši no tās. Barbera vīnogas buķete – kazenes, lakrica, garšaugi. Pasniedz ar putnu gaļu, cūkgaļu, teļa gaļu un vidēji cietajiem sieriem. Mums vienkārši lieliski garšoja kopā ar truša auksto gaļu.
Prunotto Barbera d’Alba DOC 2008 – izteikts skābums, krāsa sarkana ar violetu nokrāsu. Vīnam piemīt bagātīgs augļu aromāts. Novators Barbera vīnogas sakarā Giacomo Bologna, kas sāka turēt šīs vīnogas vīnu mazās ozolkoka mucās, tā mazinot vīnogas skābumu, piešķirot garšas vieglumu, noapaļotību vīnam.
Prunotto Barbaresko DOCG 2005 - sarkanvīns no Nebbiolo (Nebbio – migla, dūmaka) vīnogas, kas ir trausla un ļoti pakļauta pārmaiņām laika apstākļos, dabā. Krāsa – granātsarkana. Piesātināta buķete ar lakricas aromātu. Dziļa, smalka un eleganta smarža. Nebbiolo vīnogas buķete – trifeles, vijolītes, tabaka, žāvētas plūmes, darva. Asociācija ar Pjemontas rudeni, tādu dūmakā tītu. Šim vīnam vajag laiku, lai sevi parādītu. Baudām no liela kupola glāzēm. Labs pie gaļas ēdieniem, sieriem.
Nebbiolo vīnogas sakarā pieminams vīna ražotājs Angelo Gaja, kurš panācis inovāciju uz vīna etiķes norādot ne tikai reģionu vai vīnogu, no kuras iegūts vīns, bet arī konkrēto vīnogulāja rindas nosauku, no kuras ievākta raža.
Pio Cesare Barolo DOCG 2001 – sarkanvīns arī no Nebbiolo vīnogas. Bagātīgs un aristokrātisks aromāts. Man pat bija jāsaka – šo vīnu pietiek izsmaržot, nemaz nav jādzer. Garša – zināms skābuma līmenis, kā arī jāņogu un rūgtās šokolādes garša. Pasniegšanas temperatūra 16-18C. Ilga, ilga pēcgarša, kas nemitīgi mainās un kas burtiski pārņem visas garšas kārpiņas. Vīna potenciāls – 15-20 gadi. Barolo ražotājs – Pjemontas reģiona vīnu flagmans. Par to saka – „The king of wine and the wine of kings.”
Coppo Canelli Moncalvina Moscato d’Asti DOCG 2008 no Moscato vīnogas, no kuras parasti tiek ražoti desertvīni un dzirkstošie vīni. Izteikts aromāts, kurā jaušamas aprikozes, bumbieri, ziedi. Man pat šķita – melone. Vīns nedaudz dzirkstošs, 5,5% Pasniedz labi atdzesētu – 5-7C. Ļoti pārsteidza gan smarža, gan garša. Tāda eksotiska un viegla. Asociācija – vēlīns pavasaris ziedos.
Kā izskatās par vīnu ekspertiem esat kļuvuši. Apsveicami. Pareizi,visu vajag zināt un prast.
Nuu, līdz ekspertiem vēl tālu. Bet vīna pasaule ir ļoti interesanta, jo līdztekus var iepazīt ne tikai vīnus, bet arī dažādu valstu, reģionu īpatnības un nacionālo virtuvi.
Kā izskatās par vīnu ekspertiem esat kļuvuši. Apsveicami. Pareizi,visu vajag zināt un prast.
Nuu, līdz ekspertiem vēl tālu. Bet vīna pasaule ir ļoti interesanta, jo līdztekus var iepazīt ne tikai vīnus, bet arī dažādu valstu, reģionu īpatnības un nacionālo virtuvi.
hello, i'm happy that you use my picture (the first one) to describe my land but please leave a weblink for my website http://www.flickr.com/photos/kurtolo/