Uzturs ajūrvēdas tradīcijās
Reklāmas uzrunāta apmeklēju vienu no ajūrvēdas nodarbībām, kurā bija solīts runāt par meditāciju un mazām viltībām uzturā ajūrvēdas tradīcijās. Diemžēl sapratu, ka tas nav dzīvesveids, kuru gribētu piekopt, jo stāstītajā saskatīju vairākas pretrunas un ačgārnības. Taču dažas atziņas piefiksēju pārdomām. Turpmāk īss nodarbības konspekts.
Reklāmas uzrunāta (skat. attēlu zemāk) apmeklēju vienu no ajūrvēdas nodarbībām, kurā bija solīts runāt par meditāciju un mazām viltībām uzturā ajūrvēdas tradīcijās. Diemžēl sapratu, ka tas nav dzīvesveids, kuru gribētu piekopt, jo stāstītajā saskatīju vairākas pretrunas un ačgārnības. Taču dažas atziņas piefiksēju pārdomām. Turpmāk īss nodarbības konspekts.
• Enerģiju uzņemam caur ēdienu, ūdeni un pareizu elpošanu. Tāpēc vislabāk uzturā lietot augu un piena produktus, nevis gaļu. Jo nokautie dzīvnieki satur negatīvu enerģiju, visas sāpes, naidu un agresiju, ko izjutuši nonāvēšanas laikā. Ēdot gaļu (arī zivis un jūras produktus), mēs apēdam šo negatīvo enerģiju.
• Nedrīkst steigties ēdot. Ja nav laika mierīgi ieturēties, tad labāk vispār izlaist ēdienreizi.
• Ēšanas laikā vislabāk atrasties ar seju ZA vai Z virzienā.
• Jāpārdomā, ar ko ēdam kopā. Izvairīties no netīkamiem, enerģētiski negatīvi lādētiem cilvēkiem pie maltītes galda. Turklāt jāēd klusējot, sarunas traucē enerģijas uzņemšanai kopā ar ēdienu.
• Ēdiens saglabā savu enerģiju tikai trīs stundas pēc tā pagatavošanas. Otrreiz uzsildītais ēdiens nav labs.
• Pastāv uzskats, ka katram cilvēkam dzīvē atvēlēta apēdam ēdiena porcija. Tāpēc nav jāēd steidzoties, kā arī jāsamazina apēdamā daudzums. Cilvēkam ēdienreizei pilnīgi pietiek ar tik daudz, cik divās plaukstās lien.
• Katrs kumoss jāsakošļā 27 reizes.
• Organismam vajadzīgas 6 garšas: sāļā, asā, skābā, rūgtā, saldā un velkošā. Turklāt ar saldo ir jāsāk katra ēdienreize, nevis kā ierasts deserts pēc pamatēdiena.
• Saldā garša – mīlestība. Ja prasās saldu, tad nepieciešamas pozitīvās emocijas dzīvē. Ja neēdīsim saldo, tad vairāk saņemsim pozitīvo un mīlestību no apkārtējiem. Tas sasaucas ar atziņu, ka aizraujoties ar saldumiem kompensējam mīlestības trūkumu.
• Skābā garša – skaudība. Lai mazinātu šīs negatīvās jūtas, jāpalielina ēdienā skābie produkti.
• Sāļais – skopums.
• Asā garša – nepacietība. Ēdot asos ēdienus var mazināt nepacietību.
• Rūgtā garša – zaudējumi, bēdas.
• Velkošā – bailes. Velkošo garšu varam izjust, ēdot zaļumus, augus, izņemot kivi un vīnogas.
• Katram ēdienam jāsastāv no 5 garšām, pēc iespējas izslēdzot saldo.
• Augļi nav piedevas kādam ēdienam, bet atsevišķs ēdiens. Sievietēm īpaši ieteicamas sarkanās vīnogas, avokado, mandeles un mango.
• Ļoti labi graudaugu produkti, zirņi, pupas, dažādas putras. Ajūrvēdās īpaši iesaka basmati rīsus, kurus var ēst bez īpašiem ierobežojumiem, jo neveicinās svara palielināšanos. Indijā neviens ēdiens nav bez rīsiem.
• Ja gribas nokristies svarā, tad pirms ēdienreizes jāapēd 1 banāns. Ja banānu ēdīsiet pēc ēdienreizes, svars otrādi palielināsies.
• Ajūrvēdas uzturā nelieto raudzēto maizi un sojas pupiņas.
• Ieteicams neēst brokastis, bet ieturēties 1 reizi no 11:00 – 15:00 un 2 reizes posmā no 17:00 – 19:00. No rīta var iedzert silta piena glāzi, pieberot klāt kurkumu.
• Aukstu ēdienu varam ēst tikai vasaras sezonā, pārējos gadalaikos – silts ēdiens.
• Jāceļas no rīta pirms 7:00, jo ceļoties vēlāk, mēs ejam pretī savām slimībām. Turklāt jāiet gulēt 22:00, vēlākais 22:30. Respektīvi, jāceļas kopā ar sauli un jāiet pie miera, kad saule riet. Ir pat īpašs rituāls – sasveicināšanās ar sauli.
• Papildus pareizam ēdienam pēc ajūrvēdas tradīcijām, jāpraktizē joga ar pareizas elpošanas nodarbībām.
• Veicamas attīrīšanās kūres trīs reizes gadā, it īpaši pēc 30 gadu vecuma. Kūres, kā arī visas skaistumkopšanas procedūras, vislabāk sākt pilnmēness dienā. Ieteicamie mēneši šādām attīrīšanās kūrēm – februārī, jūnijā un oktobrī.
• Viena no attīrīšanās kūrēm „Purva Karma”, kas ilgst 9.dienas, kuru laikā pamatā tiek ēsts kičari (rīsu ēdiens ar garšvielām). 1.dienas vakarā iedzeram pienu ar GI sviestu (kausētais sviests). Pirms gulētiešanas 1 tējkaroti Triphala pulvera. Visa procesa laikā dzeram daudz tējas, īpaši ingvera. 2.diena. Ēdam 2 reizes dienā kičari. Vakarā atkal piens ar 3 karotēm GI sviesta un 1 karote Triphala pulvera. 3.dienā. Viss tas pats, tikai piens ar 4 karotēm GI sviesta. 4.,5., 6. dienā nedzeram pienu, tikai pulveri vakarā. Dienas laikā kičari. Vakaros vēlams iet vannā un veikt pašmasāžu ar eļļām. 7.dienu sākam ar siltu tēju. 2 ēdamkarotes rīcineļļas. Ik pēc pusstundas visu to atkārtojam, līdz sākas dabiska vēdera izeja. Vakarā uzēdam kičari. 8. Un 9.dienā tikai kičari un vakaros Triphala pulveri.
• Kičari pagatavošana: izkausējam GI sviestu katliņā un apcepam tajā garšvielas – ķimenes, sinepju sēklas. Pievienojam kardamona pulveri un kurkumu, pavisam nedaudz ingvera. Klāt vienādās daļās nevārītus basmati rīsus un lēcas. Pielejam ūdeni, aptuveni divas reizes vairāk nekā masas. Ja dikti prasās, tad var pievienot nedaudz sāls.
• Vēl, manuprāt, drakoniskākas attīrīšanās kūres ilgst 40 dienas, kuru laikā var ēst tikai vīnogas vai dzert tikai siltu pienu ar kurkumu. Protams, tējas nekad nav liegtas.
Sākumā gribēju rakstīt daudz un gandrīz par katru teikumu, bet beigās secināju, ka visa mana attieksme ietilpst citātē no filmas \"Dienesta romāns\": \"Labāk mirt stāvus\" (stupid)
Ir radies jauns, unikals Ayurvedas Centrs Tallinnaa ar specialistiem no Indijas, vairak www.ayurveda.ee