Igaunijas alus

Alu degustācija jeb vērtēšana ļoti līdzīga citu dzērienu, to skaitā vīnu, degustēšanai. Tiek vērtēta – pudele, alus krāsa, konsistence, smarža, garša un visbeidzot pēcgarša. Lai arī gaume ir individuāla padarīšana, tomēr mēģinājām savos raksturojumos būt iespējami objektīvi. Rezultātā noskaidrojās dzeramākais un nedzeramākais alus.

Katra ceļojuma, to skaitā šīs vasaras braucienā pa Igauniju neatņemama sastāvdaļa bija vietējo alu degustēšana. Alu degustācija jeb vērtēšana ļoti līdzīga citu dzērienu, to skaitā vīnu, degustēšanai. Tiek vērtēta – pudele, alus krāsa, konsistence, smarža, garša un visbeidzot pēcgarša. Lai arī gaume ir individuāla padarīšana, tomēr mēģinājām savos raksturojumos būt iespējami objektīvi. Rezultātā noskaidrojās dzeramākais un nedzeramākais alus.

Degustācijas metodika. Alus tika iegādāts Igaunijā dažādos veikalos (bez īpašas sistēmas). Atvests uz Latviju un nostāvējies tumšā vēsā telpā vairākas dienas. Degustācijā piedalījās divas personas, izsakot savu vērtējumu. Degustēti tādā secībā, kā zemāk aprakstīti. Sākumā tika degustēts katra veida alus salejot pa 25cl. Vēlāk, dažādās kombinācijās, rezultātā, daži apraksti tika papildināti.

Igaunijas alus

1. Saku Presidenti

Standarta pudele. Alum iemīt gaiši dzeltena krāsa, labi puto. Putas smalkas. Garšā jūtama „gumijas” piegaršā, kāda sastopama pārsvarā Krievijas aliem. Garša maiga, bagātīga. Salda pēcgarša.

2. Saunaolu

Standarta pudele. Piesātināti dzeltena nokrāsa. Putas rupjas. Tīra, neizteikta smarža. Pēc garšas līdzīgs Piebalgas Jubilejas alum. Pēcgarša rūgta, saklausāma kadiķa garšas nots.

3. Frederik Pilsner

Ļoti puto. Piesātināti dzeltena krāsa. Izteikta alus apiņu smarža. Smaržā un garšā jūtamas karameles. Bieza konsistence. Garša saldenāka nekā iepriekšējais. Pēcgaršā jūtama kadiķa nots.

4. Marzen

Slaida, iegarena pudele ar pagarinātu kakliņu. Alum piemīt dzintara tumši brūna nokrāsa. Karameļu smarža. Izteikta, maiga un piesātināta garša. Garšā jūtama izteikta karameļu nokrāsa. Rūgtums nav izteikts. Grauzdētas rupjmaizes garšas notis pēcgaršā.

5. Dubliner Saku

Pudele nav standarta, bet gaumīga. Tumši brūna kastaņu krāsa. Smarža medaina, saldeni skāba. Garšas asociācija – medus un rupjmaize. Izteiktas miecvielas, ko pēc analoģijas varētu salīdzināt ar nosēdumiem Karkade tējai. Pēcgarša rūgtena. Iespējam alus iegūtu garšas kvalitātes, ja tiktu servēts atdzesēts.

6. Modu Saku

Pudele nav standarta, bet gaumīga. Izteikti putojošs, putas noturīgas. Tumša, dzintara krāsa. Izteikta medus smarža. Sajūta kā tikko izmests medus. Varētu salīdzināt ar medus ūdeni ar iesala garšu. Nav jūtams alum raksturīgs rūgtums.

7. Porter Saku

Pudele nav standarta, bet gaumīga. Ļoti tumša krāsa. Intensīvas, noturīgas putas. Putu struktūra  - smalka. Smaržā jūtama grauzdēta maize un karamele.  Garšā izteikts iesals, spēcīgi saldi-rūgts. Īss raksturojums garšai – vērmeļu rūgta garša ar karamelēm. Rūgtums saglabājas arī pēcgaršā.

Secinājumi

No apskatītiem aliem favorīts izrādījās 4. alus (Marzen) ar ļoti maigu alus garšu. Visspecifiskākais, līdz ar ko diez vai vēlētos vēlreiz baudīt, bija 7. (Porter Saku) pateicoties ļoti izteiktai vērmeļu-rūgtai garšai.

Patīkams pārsteigums bija Nr. 5 (Modu saku), kas pie citiem apstākļiem garšoja pēc CocaCola,  jo, acīmredzot, medus garša nomāca apiņu rūgtumu, radot savdabīga alus padzēriena iespaidu bez izteikta, alum raksturīga rūgtuma un iesala piegaršas.

Dalies:
Novērtē: 5 (4)
Skatīts: 1158

komentāri



Ko lasa citi?