Gatavojam pikšu
Iedvesmojušies no Mārtiņa Rītiņa raidījuma "Kas var būt labāks par šo?", kur varēja uzzināt par savdabīgu zivtiņu , šodien gatavojām pikšu. Tā ir baltās gaļas zivs un nāk no Īslandes aukstajiem un dziļajiem ūdeņiem. Netrekna, nelēta, bet dikti garšīga.
Iedvesmojušies no Mārtiņa Rītiņa raidījuma "Kas var būt labāks par šo?", kur varēja uzzināt par savdabīgu zivtiņu , šodien gatavojām pikšu. Tā ir baltās gaļas zivs un nāk no Īslandes aukstajiem un dziļajiem ūdeņiem. Netrekna, nelēta, bet dikti garšīga. Latvijā Sky un RIMI tirdzniecības ķēdēs dabūnamas ar zīmolu Oscars Fish.
Pikšas (Oscars Fish) pagatavošanai izmantojām:
• saldētās pikšas paka (900g);
• sāls;
• melnie pipari;
• olīveļļa cepamtrauka ietaukošanai;
• skābais krējums;
• parmezāna siers;
• maltā sarkanā paprika;
• kaltētais estragons;
• svaiga paprika;
• lociņi.
1.solis.
Jāsaka uzreiz, ka pikšu gatavojām pirmo reizi, tāpēc tas bija zināms izaicinājums . Tātad, vispirms pikšu ielikām atsaldēties 1-2 stundas aukstā ūdenī.
2.solis.
Sagriezām garās šķēlēs, sarullējām un uzspraudām rullīšus uz koka iesmiņiem. Zivju iesmiņus izkārtojām ietaukotā cepamtraukā un pārkaisījām ar sāli un melnajiem pipariem.
3.solis.
Atsevišķā bļodiņā sajaucām skābo krējumu, sarīvētu parmezānas sieru, malto papriku un kaltētu estragonu. Pagatavoto mērci pārlējām zivju iesmiņiem.
4.solis.
Uzkarsētā cepeškrāsnī cepām 20 minūtes. Tad pārkaisījām ar smalki sagrieztiem lociņiem un dažādu krāsu papriku. Šajā sakarā gribu piebilst, ka piekrītu atziņai, ka ēdam ne tikai ar muti, bet arī ar acīm. Tāpēc ēdienam būtu jāizskatās krāsainam un sulīgam. Trīs krāsu - dzeltenas, sarkanas, oranžas - paprikas deva vēlamo efektu. Ielikām vēl uz kādām 10 minūtēm.
5.solis.
Pikšas izceptos iesmiņus pasniedzām ar zaļumiem un svaigiem sagrieztiem tomātiem. Klāt var piedzert kefīru vai riesling vīnu, kā nu kuram labāk tīk.
Sanāca ļoti garšīgs, sātīgs un netrekns ēdiens svētdienas pēcpusdienai mājās. Vizuālo pusi ievērtējiet arī jūs!
Hm, būs jāievērtē tā pikša veikalos... Līdz šim esmu iemanījies gatavot tikai pangansijas fileju :)
Kaut es neēdu zivju produktus, pat man siekalas tek (pasta) Izskatās dievīgi (good) Kāds baltvīns arī bija klāt? (party)
Izskatās, nu ļoti garšīgi. Vai kādreiz nogaršot arī varēs?(evil)
Brauc tik ciemos uz Rīgu, pagatavosim un baudīsim pikšu kopā! (sushi)
Apskatījos pikšas cenu... Un nepaņēmu. Samācās šaubas, vai būs tikpat reizes garšīgāka par pangansijas fileju, cik reizes tā maksā dārgāk. Kā ir?
Par Pikšas dzimteni video - http://vimeo.com/11239667 (frozen)
Nu tā viš i\', pikša Rimi maksā 8,99LVL, bet vienu labu saldētas pangasijas gabalu var iegādāt par kādiem 0,70-0,80LVL. Garšas ziņā, jāsaka, pikša pārāka, turklāt šķita sātīgāka (varbūt siera mērce ar\' bija pie vainas). Katru dienu jau neēdīsi, bet kādreiz jau var un vajag sevi palutināt. (cook)
Nu jūs te laižat jokus! Salīdzināt pikšas fileju ar pangasiju ir tas pats kas salīdzināt zapiņu ar mersedesu!!!!
Te par gaumēm nestridas (ufo)
Es vakar saņēmos un uztaisīju garrrdu pikšu! Jāsaka, ka no 1 paciņas sanāca diezgan daudz, tas priecē. Vispār, pieredze ir diezgan pozitīva, pirkšu vēl.
Salīdzināt šīs divas zivis (diemžēl arī pangasija jāsauc par zivi) nevar pat nedrīkst... Pikša aug brīvā dabā lēnam un veikalā nopērkamās ir apm 4 gadus vecas... Tīrā ūdenī un ēd praktiski tikai garneļu mazuļus, tāpēc arī izcilā filejas garša...
Pangasija... jau cena vien norāda tās vērtību... Atradu rakstu, kas ir jāizlasa visiem http://www.videsvestis.lv/content.asp?ID=127&what=36
Pangasijai vispār ir jāiet ar līkumu apkārt. Nav ko sev slimību pirkt par lētu cenu.
Drīz Mārtiņš Rītiņš varēs pamācīties no Tevis. :)